YENİ HİCRİ YILIMIZ HAYIRLI OLSUN

 

unnamed (3)

YENİ HİCRİ YILIMIZ HAYIRLARA VESİLE OLSUN
1 Muharrem ile Hicri 1440 yılına erişmiş oluyoruz. Yeni hicri yılımız tüm Müslümanlara , insanlığa hayırlı olsun. Takvimler ay olsun , güneş olsun tarihlendirmeyi yapan sistemler olup çok sayıda takvim var. Müslümanların ise gerek ibadet takvimi olması ve gerekse ay temelli olarak Hz.Peygamber döneminde kullanılması , başlangıç yılının ise hicret olarak tespiti ile Hz.Ömer döneminden beri kullanılması nedeniyle Müslümanlara has bir takvimdir.

 
Müslümanların farklılığı mutlaka olmalıdır.Nitekim ırkçı emperyalizm ve küresel güçlerin bütün insanlığı sömüren ,köleleştiren sistemleri ve akımları ile insanları kendi değerlerinden uzaklaştırıp kendi icat ettikleri günleri kutlattıran anlayışına karşı inananlar ancak hicri takvim bağlılığı ile karşı durabilirler. Hayatlarını hicri takvim esaslı yaşamaya gayret ederlerse daha çok İslam’ın özü ile uyum içinde olabilirler.

 
Yeni bir hicri yıldan evvela beklentimiz küresel güçlerin sömürü düzenine karşı bilinçtir. Müslümanların , bu güçlerin türlü türlü oyun ve sömürü düzeniyle İslam dünyasına sokmuş oldukları her türlü ırkçı , mezhepçi , ideolojik fitneden , kargaşadan , savaştan , yoksulluktan , eğitimsizlik ve cehaletten evvela farkında olma yoluyla kurtulması ve ardından mücadele etmeye çalışmasıdır. İslam dünyası fikri yönden içine kapanmamalıdır. Her türlü imkansızlığa rağmen özgün , özgür , eleştirel düşünce yerleşmeli , gelişmeli ve İslam dünyasında ki çarpıklıkları fark edebilmelidir. Müslümanların gelişimi için bu konuda azami çaba sarf edilmelidir. Ucuz ve bayağı , uzunca süreden beri devam eden çekişmeler bayatlamış ve tiksindirici hale gelmiştir bu tür şeylerden uzak durmak inanın iyi gelecektir.

 
Yeni bir hicri yıldan beklentimiz Müslümanların temizliğe dikkat etmesidir. Bugün çevreye saygısız Müslümanların olabileceğini dahi düşünmek istemeyiz. Çevresini kirleten , çöpünü bilinçsizce doğaya atan , suyu kirleten , anız yakan , canlılara zarar veren Müslümanlar bu fiilerini yeniden gözden geçirip terk etmelidirler.
Yeni hicri yıldan beklentimiz Müslümanların okuması ve yazmasıdır.Müslümanların artık ev dekorasyonuna harcadıkları parayı ilim ve sanata harcamalarıdır.Eve yeni perde , halı , mobilya almak yerine yeni kitaplar alınmalıdır. Bir Müslümanın evine senelik asgari 50 azami 100 den fazla kitap girmelidir.Müslümanlar fikirlerini yazıya dökmelidir. Yeni eserler yeni yazılar ilmi çalışmalar artmalıdır.Müslümanlar sanatta geri kalmamalıdır ve bir sanata yönelmelidirler. Müslümanlar yabancı dil öğrenmelidir.

 
Yeni hicri yıldan beklentimiz Müslümanlarla diğer Müslümanların irtibatının artırmasıdır.İbadettir , seyahattir , ilmi çalışmadır , ülkeler okuması yapmadır , ticarettir , yardım faaliyetidir , sosyal medyadır bir çok sebeple beraber Müslüman kardeşinden haberdar olunmalıdır ve duyarsız kalınmamalıdır ve içimizdeki sevgi artmalıdır.

 
Yeni bir hicri yıl ile hem bireysel hem toplumsal eğitim çalışmalarına önem verilmelidir , kardeşlik ve dayanışma duyguları artırılmalıdır.Kendi irfan medeniyetimize yüz çevirip nefret ve sertlik içinde fanatizme kayan anlayışlara düşeceğimiz basiretsizlikler içinde olmak yerine derinlemesine vakıf olup yeni bir medeniyet inşasının temellerini ve ilkelerini görmeye çalışmalıyız.Bunlar ancak sağduyu , iyi niyet ve temiz düşüncelerle olur , hırçınlık , şiddet , ötekileştirme , ayrıştırma , tekfircilik , ayrımcılık gibi duygularla İslam kardeşliği tesis edilemez.
Yeni hicri yıl bir mutluluk vesilesi olmalıdır , umut olmalıdır , niyetlerimizi tazelediğimiz değişim için yeni bir başlangıç olmalıdır. Yeni hicri yılınızı tekrar tebrik eder hayırlara vesile olmasını dilerim. 1 Muharrem 1440

Mehmet Emin Başalp

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir