KONYA BAROSU MENSUBU 2018,2019 ve 2020 YILLARINDA VEFAT EDEN MESLEKTAŞLARIMIZ VE PANDEMİ KONULU DEĞERLENDİRME

vürüs tablo foto

KONYA BAROSU MENSUBU  2018,2019 ve 2020 YILLARINDA VEFAT EDEN

MESLEKTAŞLARIMIZ VE PANDEMİ KONULU DEĞERLENDİRME

Vefat Eden Tüm Meslektaşlarımızı Rahmetle Anıyorum.

Niye böyle bir yazı yazdığım sorulabilir başta ona cevap vererek başlayayım.Malum olduğu üzere 2019 yılı sonlarında Çin’de çıkan koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada pandemi ilan edildi ve o günden beri çeşitli kısıtlamalar yanında her gün dünya ve ulusal bazda hasta sayısı , vefat sayıları , ölüm oranları gibi bilgilendirmeler ve istatistiklerle karşı karşıyayız.Bu istatistikler yanında ölüm sayılarının arttığı yahut artmadığı gibi tartışmalarda yaşanmaktadır.

İnancımız gereği her canlının ölümü tadacağına ve ahiretin olduğuna inanıyoruz.Gerçi diğer inançlar ve hatta hiç inanmayanlar açısından da ölüm inkar edilebilecek bir vakıa değil herkesin kabul ettiği bir hakikattir. İnsanlar doğumdan itibaren her an ölüme yaklaşmaktadırlar. Allah herkese hayırlı ömür ve hayırlı ölümler nasip etsin.

Bu yazıyı neden Konya Barosu özelinden yazdığımı fakat Konya Barosu mensupları açısından bu tür bir istatistiki değerlendirme yapmanın da  çok doğru sonuçlar vermeyeceğini izah edeceğim.

Neden  Doğru Sonuç Vermez ?

Konya Barosu mensubu avukat sayısı son yıllarda artan hukuk fakültesi mevcudu ve kontenjanlar nedeniyle hızla artmaktadır. Hızla artan bir mensup sayısında , vefat eden meslektaş sayısı sayısal olarak artsa bile oransal bazda hep düşme olacaktır.

İkinci bir durum baroda sayısı hızla artan avukatlar genelde yeni mezun 20’li yaşlarda olduğundan ve genel itibariyle bu yaş gruplarında ölüm oranı düşük olduğundan ölüm oranı açısından da yine düşme olacaktır.

Fakat bu yazıyı neden yazdım ?

Sanırım Twitter’da görmüştüm , İstanbul’dan bir avukat Konya Barosu’na ait bir cenaze kısa mesajına istinaden , birbirilerini tanıyabilen ve cenazelerine iştirak eden bir baro şeklinde yorum yapmıştı.Malum Konya Baromuz da sadece avukatlar değil yakınlarının dahi vefat ilanları gelir. Bu baromuzun iletişimini ve meslektaşların bir birini zor günlerinde yalnız bırakmamasını ve dostlarına son görevlerini yapma konusunda hassasiyetini gösterir.

Son zamanlarda hem meslektaş vefat hem de yakınlarının vefat mesajları ve gündem nedeniyle  acaba avukat meslektaşlarımızdan artan bir vefat sayısı olmuş mu ? Böyle bir durum var mı ? merak etmem nedeniyle yazdım.

Bu yazıyı bir yazma nedenimde bir meslek birliğinde acaba koronovirüs kaynaklı vefat eden  meslektaşlarımız var mı ? Bu salgın hastalık Konya Barosu mensubu avukat meslektaşlarımızı nasıl etkiledi ? Bende Konya Barosu mensubu olarak bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim ve elimde veri olarak alabileceğim Konya Barosu’nun internet sitesi ve yine Baro merkezinde yer alan aramızdan ayrılan meslektaşlarımız ile ilgili panoyu  kullandım.

Vefat eden meslektaşlarımızı böyle bir yazıya konu etmek istemezdim ama ismi anılan meslektaşlarımızı tekraren anmak ve rahmet dilemek için bir vesile olduğunu da düşünüyorum , Allah cümlesine rahmet eylesin. Aziz hatıraları meslektaşlarımız tarafından hayırla yad edilmektedir ve edilecektir.

Bu yazı bilimsel ve istatistiki bir anlam taşır mı ?

Bu yazıda elde edilen veriler ,  ilan niteliğinde ki verilerden oluştuğundan detaylı bir araştırmaya dayanmamaktadır ,  bu nedenle hem veriler de hem de yazar olarak eksikliklerim olabilir.

Konya Barosu homojen ve büyük bir topluluk olmadığından ( yaş grupları , cinsiyet vb ) bilimsel bir veri elde etmek pek mümkün değildir.

İkincisi yukarıda da belirttiğim gibi oran olarak anlam ifade etmesi mantıksızdır.Bu nedenle istatiski anlamı yoktur fakat şöyle bir anlamı olacaktır kovid nedeniyle kaç meslektaşımız vefat etti ve bir önceki yıla göre sayı arttı mı ?

Ölümler ister birkaç dakikalık bir bebek ister en uzun yaşayan insan olsun bir sebebe bağlanır ve tıbbi  sebepleri vardır.Hastalık , organ yetmezliği , kazalar vesaire .Halkımızın dediği gibi “ ecel geldi cihane , baş ağrısı bahane “ bu yazı birazda bahanelere bakarak değerlendireceğiz ama yine böyle az sayıda olan bir grupta sebepler de homojenlik göstermeyebilir , Allah korusun bir yıl kazalar sebebiyle vefatlar çokken diğer yıl hiç olmayabilir gibi ?

22 Aralık 2020 tarihi itibariyle bir değerlendirme yapılacaktır , Allah ömür verirse ve  bir değişiklik yaşanırsa ki hiç istemeyiz Allah herkese hayırlı uzun ömür versin , yazıda güncelleme yapabilirim.

Şimdi değerlendirmelerimize başlayalım.

2018 Yılı

2018 yılında 7 meslektaşımızın vefat ettiğini görüyoruz.Allah hepsine rahmet eylesin , kesinlik arz etmemekle birlikte basın , baro sitesi , sosyal medya ve duyumlar neticesinde belirleyebildiğim nedenleri belirteceğim.

Av.Hamide Kaya , Av.Ahmet Faik Kara ve Av.Orhan Özer  kanser hastalığı nedeniyle vefat etmiştir.

Genç meslektaşımız ve dostumuz Av.Mehmet Ali Özbuğday’ı ise trafik kazası kaynaklı komplikasyonlardan kaybettik.

Duayen meslektaşımız Av.Özgen Küçükkoner belki yaşlılığa bağlı sebeplerle vefat etmiş olabilir. Av.Tunay Özboz ile ilgili ise basında bir süredir tedavi olduğu şeklinde  bilgi mevcut.

Diğer meslektaşımızın hangi sebeple vefat ettiğini bilemiyoruz.

2019 yılı

2019 Yılında 11 meslektaşımız vefat etmiştir.Allah hepsine rahmet eylesin.

2019 yılı genç meslektaşlarımızın vefat ettiği bir sene oldu maalesef.

Ocak ayında üniversiteden hocam Prof.Dr.İbrahim Dülger 55 yaşında  kalp krizinden

Av.Mehmet Fatih Rasgeldi 51 yaşında organ yetmezliğinden

Av.Rabia Sarısu Çiftçi ve Av.Eray Çiftçi çiftini ise hepimizi şok eden ve üzen elim bir trafik kazasında 34 yaşında

Av.Filiz Kabinkara  40 yaşında

Av.Asuman Ateş 55 yaşında ,

Vefat eden meslektaşlarımızdan yine Niyazi Uğur , Celaleddin Özdemir , Mehmet Dilber , Naci Yıldırım’ın hangi yaşta ve hangi sebeplerle vefat ettiklerini  bilemiyorum.

Sadece Av.Muammer Şahin’in ileri yaşı nedeniyle yaşlılığa bağlı sebeple vefat etmiş olabileceğini tahmin ediyorum.

2020 yılı

2020 yılı malum ülkemizde koronavirüs salgını ile geçen bir yıl oldu ve 22 Aralık itibariyle 13 meslektaşımız vefat etti. 2020 yılında 2019 yılına göre yaş grubu daha yüksek , duayen meslektaşlarımızın vefat ettiğini görüyoruz. Bildiğim kadarıyla kaza gibi bir sebeple vefat durumu yoktur.

Kovid Hastalığı nedeniyle vefat ettiği  duyulanlar.

Av.Gürsel Kırtanır 60 yaşında

Av.Mahmut Nedim Barkut 76 yaşında

Av.Ömer Çengelci 76 yaşında

Av.Şakir Özmen 81 yaşında

Av.Ahmet Boyacıoğlu  76 yaşında

Av.Nurefşan Boyacıoğlu 78 yaşında

Haricinde

Av.Abdulgani Aksoy’un ise böbrek rahatsızlığı nedeniyle vefat ettiği biliniyor.

Av.Adnan Kırelli’nin ileri yaşı sebebiyle yaşlılığa bağlı sebeplerle vefat etmiş olabileceğini tahmin ediyorum.

Vefat sebebi bilinmeyen avukat meslektaşlarımız ise Av.Ahmet Öz , Av.İsmail Altınışık , Av.Ayşe Afife Kıran , Av.Şükrü Turşucu , Av.Fatma Özay Özdem , fakat hepsinin tahmini olarak 50 veya 60 yaş üstünde olduklarını tahmin ediyorum.

Değerlendirme

Sayısal olarak her yıl açısından Konya Barosunda vefat eden meslektaşımız artmıştır.

2019 ve 2020 yılı arasında dikkat çekebilecek sayısal bir artış yoktur. Fakat genç ve kaza neticesinde vefat eden 2018 yılında Av.Mehmet Ali Özbuğday’ı ve 2019 yılında  elim bir kazada vefat eden Çiftçi ailesini sayılara dahil etmezsek  2018 yılı 6 , 2019 yılı 9 olurken 2020 yılında sayının 13 olması ciddi bir artış anlamına gelir. Yani 2018 yılına göre % 100 ve 2019 yılına göre yaklaşık % 50

2020 yılında vefat eden 13 meslektaşımızın 6 tanesinin koronavirüs veya koronavirüs kaynaklı sebeplerle vefat ettiğini  duyumlardan  düşünüyorum ki bu genel sayının neredeyse % 50 ‘si fakat burada esas vefat sebebini bilmediğim meslektaşların da kovid hastalığı nedeniyle vefat etmesi gibi bir durum varsa 2020 yılı için kovid hastalığının meslektaşlarımızı ciddi şekilde etkilediği ve vefatlarına sebep olduğu ortaya çıkar.

Sayısal anlamda 2019 ve 2020 arasında ciddi bir fark olmadığını söylebiliriz fakat 2020 yılında kovid hastalığından vefat sayısı vefat sebebi olarak fazla dersek bu sefer de sayılar benzer fakat sebepler farklı gibi bir sonuca da ulaşılabilir. Fakat ilginç bir husus 2019 yılında genç meslektaşlarımız vefat ederken 2020 yılında daha ileri yaşta meslektaşlarımız vefat ediyor. 2019 yılı vefat sayısının , vefat edenlerin genç yaşta olması nedeniyle Konya Barosu’na özgü şekilde yüksek olduğu düşünülür ve 2018 yılı sayısını esas alırsak 2020 yılında salgın hastalık nedeniyle vefatların arttığını kesinlikle söyleyebiliriz ki bana bu yorum daha doğru gibi geliyor. Koronavirüs salgını nedeniyle meslektaşlarımızdan vefat edenlerin sayısının arttığını üzülerek söyleyebiliriz.

Allah vefat eden meslektaşlarımıza rahmet eylesin , yakınlarına sabırlar versin.Hasta meslektaşlarımız varsa acilen şifalar versin.Allah tüm meslektaşlarımız ve yakınlarını korusun hayırlı , uzun ömürler versin.22.12.2020

 

Mehmet Emin Başalp

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir