AMAÇ BİR YERE VARMAK MI YOLDA OLMAK MI ?

 

Araba kullanana kimse arabacı demez ama iyi bir motosiklete sahip kaskını , kıyafetini giyerek motosiklet kullanan biri artık motorcudur. Motorcular havalı insanlardır benim gözümde esasında motorcuların dostluklarına , tarzlarına , kıyafetlerine , botlarına , yeleklerine vesaire hep özenmişimdir ama adrenalinle aram iyi olmadığı için motosiklet edinmeyi ve binmeyi hiç düşünmedim. Hayatımda da çok az binmişimdir gerçekten ciddi bir motosiklete sadece İzmir’de bindim , bundan 3 yıl kadar falan önce İzmir’e bir düğün için gitmiştim ve bir arkadaşla buluştuk , buluşmaya motosikletle gelmiş ve nerede oturalım derken İnciraltı’na gidelim dedi , motosiklete biner misin dedi , binerim dedim ama tabii önceleri daha basit motosikletlere bindiğim için böyle bir aracı tahmin etmiyordum ve çevre yolunda falanda kullanıldı tabii ben artık Allah’a tevekkül etmiş haldeydim ( Velhasıl motosiklet bana göre bir araç değil ama motosiklet ve motorcuları severim ve hala özenirim. Hatta kişi üzerinden tedirginliği attığı durumda motosiklet kullanmanın veya yolculuk yapmanın kesinlikle keyfi var.Keyif veren şeylere insanların zaafları vardır. Bu zaaflarda dikkat ister. Dostum Orhan Arslangil’de yeni bir motorcu pandemi öncesinde evimize yakın bir kafe de motorcu dostları ile buluşuyorlardı bende bazen ekipleriyle orada karşılaşıp muhabbet ediyordum ve blog için kendisinden motosiklet konulu bir yazı istedim , amacım heves edenler için fikir veren bir yazı olmasıydı. Güzel bir yazı bilhassa dikkat konusunda uyarılarını dikkate almak gerekir çünkü böyle bir muhabbetin içinde olmak içinde olmak , çevrenizde motorcular olması eğer bir özenme durumu da varsa motosiklet kullanmalıyım arzusu bir çok kişinin içinde büyüyebilir bu nedenle böyle bir niyet almışsanız bilinçsiz bir kullanım yerine doğru bir süreç ve eğitim sonucu kullanıcı olmanız gerekir. Allah tüm sürücüleri kaza ve beladan korusun.

 

Mehmet Emin Başalp

 

IMG_20210318_112523

AMAÇ BİR YERE VARMAK MI YOLDA OLMAK MI?

 

Orhan Arslangil

 

Amaç bir yere varmak mı yolda olmak mı? Arabayla yolculuk yaparken hep aklımda bir an önce varacağım yere varmak olurdu. Son nokta veya mola noktası farketmez amaç hep bir an önce varmak. Motosiklete binerken bu düşünce tam tersine dönüyor gibi. Yolda olayım, keyfine varayım. Bir yere varacağım diye yola çıkmak yerine yola çıkalım da bir yerlere varırıza döndü iş.

 

Çok zaman olmadı motosiklete binmeye başlayalı ama bir anda tam merkez oldu. 30’ umdan sonra başladım ama demek ki içimde hevesi varmış hep bu kadar istekle keyifle devam ettiğime göre diyorum.

 

Nasıl olduğunu kısaca anlatacak olursam; laf arasında başladı her şey. Ehliyet almak zorlaşacakmış hazır çok zor değilken lazım olur motosiklet ehliyeti alalım dedik bir kaç arkadaş. Sonra baktım keyifli motosiklet araştırmaya başladım satın almak için. Kendi çapımızda araştırma yaptık YouTube videoları, kullanıcı tavsiyeleri, forumlar vs. derken 250cc( Kawasaki Z250SL) bir motosiklet aldım. Bu arada daha keyifli olsun diye de etrafımda hevesli olan arkadaşlarımı da zehirledim. Hep beraber(4 arkadaş) motosiklet sahibi olduk. Başladık binmeye. Olay işte orada başladı. O soru o zaman değişti. Nereye gideceğiz artık ne tarafa gideceğiz oldu çünkü amaç artık varmak değil yolda olmaktı. Her şey çok daha farklıydı. Anlatmak güç söyleyince ya da yazıya dökünce pek mantıklı gelmiyor ama aynı geçtiğimiz yollardan motosikletle geçince hissiyat, etrafımızda gördüklerimiz , manzara bambaşka oluveriyor. Etrafımızdaki her şeyin farkında olunca sanırım bütün yollar değişiveriyor. Bir eğitim de oluyor aslında insan için. Sürekli farkında olmalısın, sürekli tetikte olmalısın, sürekli dikkatli olmalısın.

 

Bu süreçlerde sürekli etrafımızdan motosikletin tehlikeli olduğunu bir an önce satıp bu işi bırakmamızı telkin ettiler ki halen öyle devam ediyoruz. Haklılar mı? Son derece haklılar. Arabaya göre çok daha tehlikeli ama bir o kadar da keyifli ve heyecanlı. Biraz kendi kendimize sürdükten sonra etraftan duymaya başladık eğitim alın sözlerini. Arkadaşlarla beraber sürüş eğitimi aldık. O zaman anladım daha önce nasıl cahil cesaretiyle bindiğimi. Buradaki en önemli şeylerin başında geliyor eğitim almak. Nerelere dikkat etmek gerek, nerede nasıl hareket etmek gerek, tehlikeden nasıl uzak durmak gerek ve bunların sürekli farkında olmak hepsini daha başka gözle görmeye başladım. Bu tehlikelerin içinde kendimizi korumamız için her şeyi tam yapmamız gerekli. Ekipmanımız tam olmalı, eğitim almış olmalı ve en önemlisi sürekli farkında olmalısınız her şeyin. Motosiklet hata affetmez. Allah korusun sonuçları çok acı olabilir. Bir anlık dikkatsizliğiniz size bir anda en içten en ihlaslı okuduğunuz duayı okutuverir. Keyif, heyecan, eğlence derken her şey tersine dönebilir.

 

Sonrasında keyfini almaya başlayınca daha uzun turlara çıkmak ve daha rahat olmak için motosikleti büyüttüm. Kawasaki Versys 650 aldım. Bu motosiklette yorgunluk çok daha az oldu, yapı itibarı ile yola daha uygun daha konforlu daha güçlü bir motosiklet. Şimdi dört gözle havaların ısınmasını , kısıtlamaların kalkmasını ve rahatça yollara düşmeyi bekliyoruz.18.03.2021

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir