YAZI YAZIN

yazı kalem

 

Herkesi yazı yazmaya teşvik ediyorum şu ara dostlarıma teklif ettiğim bazı konularda yazılarını istiyor ve blogumda yayınlıyorum yani insanları yazı yazmaya teşvik etmek istiyorum.

Ülke gündemimizin , pandemi şartları ile birlikte iyice sıkıcı hale geldiğini düşünüyorum.Televizyonları açıyorsun haber kanallarında kadrolu yorumculardan müteşekkil bayat tartışmalar. Oysa ülkemizin nükleer enerji yatırımlarını konuşamıyoruz , rektör tartışmalarından eğitim konularını konuşamıyoruz zira uzun zamandır kapalı olan okullarımızda eğitimin hali pür melali nedir bilemiyoruz.

Sosyal medya denilen insanların hayli vaktini alan mecrada ise her gün bir birinden mantıksız sloganik  tartışmalar ve algılarla adeta tımarhaneye dönmüş durumda.

Eş , dost ile muhabbet etmek bu pandemi şartlarında mümkün değil , dini , manevi hayat kuraklaşmış , inkıtaya uğramış halde. Online programlar ise bana göre insanlarda bıkkınlık oluşturmuş durumda , kültür ve sanat programlarına katılım yok , sanatsal faaliyetler toplu yahut bireysel icra edilemiyor. İnsanlar spor yapmayı dahi zorlukla yerine getirebiliyor. İnsanlar zihnen rahatlayamıyor , kendini parka atan kişi , haftasonu insanlar yine kalabalık oluşturdu haberlerini okudukça sinirleri geriliyor. Atabilen kendini doğal ortamlara atmak istiyor fakat kış şartlarında ve kısıtlamalar ile buda çok mümkün değil.

Ekonomik durumlara ilişkin rasyonel ölçekte yorumlar yapmak gerekir pandemi şartlarında geçmiş kıyaslamalar olamayacaktır tabii ki bu şartlarda ticaret genişleyecek , turizm hareketlenecek mümkün değildir , kısıtlama kararları ile esnafımızın durumu da zorlaşmıştır , ekonomi bir toplumun en büyük denge unsurdur fakat uzun zamandır hep olumsuz ekonomik haberlere maruz kalmanın getirdiği psikolojinin de iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar sağlıklı düşünemeyebilirler ve rahatlamaya ihtiyaçları vardır.

Bu süreçte çok fazla dizi ve film izlemekte insan beynini  tembelleştirdiği gibi insanların ruh haline olumsuz katkılar yapabileceğini düşünüyorum. Her şeyin kararı yerindedir.

Pandemi sebebiyle bazen tedirginliğimiz arttı bazen gereksiz ve mantıksız gördüğümüz tedbirler canımızı sıktı , ilk zamanlar herkesin bir şekilde yorumladığı virüs artık gündemimizde pek yer almamaya başladı vesaire fakat kısıtlamaların getirdiği hayat şartları ile normalleşmediğimiz için yine sıkılma ve bunalma halleri artmaktadır.

Velhasıl kelam bu tarz dönemlerde yazı yazmak ve edebiyata ilginin artması gerekir. Benim tavsiyem yazı yazın istediğiniz konu ve türde , iyi ve kötü olabilir bence niyet alın ve kesintisiz yazın , ben yazılarımın okunup okunmadığından emin değilim ama yazmaktan keyif alıyorum ve yazmaya devam edeceğim , imlamın zayıf olduğu , cümlelerde anlam bozukluğu olduğu , yazıların uzun olduğu gibi eleştiriler aldım ama yazmaktan vazgeçmedim. Yazıyı kalemle yazın demiyorum çünkü bende yazmıyorum ama keyif alan kalem ve kağıtla da yazabilir.Yazı yazmanın insanı rahatlatacağını ve ortaya son derece güzel eser ve kayıtların ortaya çıkacağını düşünüyorum. Klişe olabilir ama milletimiz yazıyı yazmayı sevmez hayatında kendinden yazılı bir şey bırakan sayısı nedense bizde azdır. Halkımız eskiden hiç olmazsa mektup yazardı şimdi onu da kaybetmiş haldedir.

Ve edebiyat , şiir , roman , hikaye vesaire birçok türde ister imkan nispetinde satın alarak , ister ödünç alarak mutlaka edebiyata olan ilginizi artırın , okunabilecek türden kaliteli eser ve yazar sayısı hayli fazla tabii biraz seçici olup çöp kitapları okumaya gerek yok isteyen edebiyat dışı kitapları da okuyabilir burada yazının konusu biraz rahatlama ile ilgili olduğu için edebiyat örneği verdim.Çünkü edebiyat rahatlatır mesela mevlid türü bir edebiyattır ve toplumu rahatlatır , mesnevi türü de bir edebiyattır bu manzum hikayeler insanı rahatlatır bu  örneği niye  veriyorum bu metinler dini metinler gibi görünür fakat çokça eleştirilir onun yerine ilmi eserler okuyun denilir tabii ki ilim öğrenmek için ilmi eserlerle meşgul olmak gerekir ama toplumunda , talebenin de yeri gelir mevlidle , menkıbeyle , ilahiyle , mesneviyle rahatlaması gerekir.

Gündemi çok fazla takip etmek yazmaya engel değildir , edebiyatla meşgul olmak zaman kaybı değildir , spor , sanat ve seyahat insan için gereklidir.  23.03.2021

 

Mehmet Emin Başalp

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir