KONYA BAROSU SEÇİMLERİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER

Konya Barosu seçimleri 3-4 Temmuz tarihlerinde yapılan genel kurul ve seçimler ile sonuçlandı ve neticede mevcut Baro Başkanı Av.Mustafa Aladağ yeniden seçildi.Seçimler baromuz için hayırlara vesile olsun.

Seçim sonuçları mesela bir önceki seçime göre netlikle konuşulacak düzeyde değil değişik temayüller gözlemlenebilir.Ben sadece bu temayüllere ilişkin gözlemlerimi yazacağım.

1-Bu seçimde sıklıkla genç avukatlar tanımlamasını duyduk , genç avukatların kurmuş oldukları derneklerin isimleri ve ziyaretler fazlasıyla duyuldu.

2-Bilmiyorum ama ilk defa yazılı baskıyla oluşturulmuş bir broşür veya kitapçık yoktu ya da en azından bana ulaşan yoktu.Onun yerine sosyal medya mecralarında propagandaya ağırlık verdikleri görüldü ama şahsi kanaatim hiçbir grup bu mecraları çok etkin kullanamıyor.

3-Yerel televizyon kanallarında geçmişte hatırlamıyorum sıklıkla adaylarla program yapıldı buda bu seçimde öne çıkan bir iletişim kanalı oldu yine bazı Youtube ve İnstagram canlı yayınları da oldu.

4-Bu seçime katılan 4 grup olmasına rağmen gözlemim gergin bir seçim ortamı yoktu.

5-Mevcut Baro Başkanı Av.Mustafa Aladağ geçen seçime kıyasla hem sayısal hem de oran olarak seçici avukat sayısı artmasına rağmen kısmi oy kaybı yaşadı. Tabii bu sonuçta daha önce İlke Grubundan seçimlere katılırken şimdi başka bir gruptan seçime katılması ve İlke Grubunun da adayın bulunması etkisi var denebilir , idareci olduğu için gruplardan gelen eleştiriler nedeniyle oy kaybı olabilir denebilir ama benim şahsi kanaatim yeni bir söylemlerinin olmaması ve yenilikçi bir anlayışla propaganda yapmamaları nedeniyle durağanlaşmaya bağlıyorum.

6-Demokrat Avukatlar Grubu ise bana göre seçimde başarılı sonuçlar almış bir grup mesela yönetim kurulu ve TBB delegeliğine adaylarından seçilenler oldu. Bazı adayları yönetim kurulu üyeliğini zorlayabilirdi.Aslında konjonktürel olarak sert şekilde fikri bir itiraz ve muhalefet yapma imkanları da var , hatta bazı sonuçlar başkanlık seçiminde aldıkları oyunda üzerinde bir tabana hitap ettiklerini gösteriyor. Burada ilginç gelen bazı adayları tanınırlık yönünde çalışma yapsa da genelde sert eleştiri yapmıyorlar ve saha da daha aktif görünmüyorlar. Bu konuda tahminim sert eleştiri yapmaları halinde Birlik Grubunun oy artışı yaşayabileceğini düşünüyor olabilirler.

7-Birlik Grubu hali hazırda mevcut yönetimin rakibi olarak görülüyor , ikinci grup ama bir oy artışı yaşayamıyor.Burada Birlik Grubu’nun seçimlere yönelik bir çok proje ve söylemi olmasına rağmen konumlandığı yer açısından sıkıntı yaşadığını düşünüyorum.Neye itiraz edilip edilmeyeceği yahut kime itiraz edilip edilmeyeceği karmaşası var gibi.Ayrıca muhafazakar değerleri önemsediği bilinmekte olup aynı zamanda proje odaklı yenilikçilik vurgusunun dozajı konusunda  taban motivasyonu ile genele hitap etme noktasında bir söylem birliği de sağlayamıyor olabilir mi ? Ayrıca her seçim sıklıkla kurullara ilişkin aday isimlerinde değişiklik olduğundan tanınırlılık sıkıntısı yaşadıklarını düşünüyorum.

8-İlke Grubu Av.Murat Çiçek , başkanlık oyları  açısından benim şahsi tahminimin üstünde oy almıştır. Grup olarak başarıları çok daha düşük. Herhalde sosyal medyadan gördüğüm kadarıyla en çok ziyaret ve birebir görüşme metodunu uygulayan gruptu başkanlık açısından bu husus etkili olmuş olabilir.

 

Bu şekilde gözlemlerimi belirttikten sonra benim dünya görüşüm , politik görüşlerim bellidir.Esasında ülkemizde bütün siyasi görüşler önemli ölçüde muhafazakardır fakat dindar muhafazakarların bakış açısına dair bazı fikirlerimi yazacağım tabii burasının tüm avukatların oyuyla oluşan baro seçimlerinin sonucu ile doğrudan bir ilgisi yok bu muhafazakar bir seçmenin zihin dünyasının nasıl dışarıya yansıdığı konusunda fikirleri içermektedir.

1-Muhafazakarlık tarihi bir hikayeye dayanır , gelenekler vardır ve onun üstüne konulan günümüz ihtiyaçlarına dayalı projelerle ilerlemenin olacağını varsayar. Şimdi şöyle örnek verelim bir köprü yapılacaktır bu köprü ticaret , turizm , kalkınma vesaire bir çok hususta fayda sağlayacak bir yatırımdır ama bunları ifade etmeden önce muhafazakar anlayış mesela basında görürsünüz Sultan Abdulhamid’in hayaliydi diye sunar niye böyle bir şey hisseder çünkü tarihi hikayesiyle uyumlu olmalıdır , turizm amacıyla köprü inşa ettiğini tabanına en baştan açıkça ifade edemez.Muhafazakar bir aday ve anlayış bu hususa her zaman dikkat etmelidir.

2-Muhafazakarlar çeşitliliği severler ama  endişe ederler , mesela örnekleyelim muhafazakarların dışında olanlar her şeyi hatalı yapmaktadırlar ve bu nedenle yaptıkları her şey tenkit edilir , endişelilerdir çünkü kendilerinin dışında yapılan her şeyin muhafazakar değerleri yıprattığı konusunda hem fikirdirler. Bu tenkitler ve endişeler başka dinamiklerin önüne geçer , söylenilmesi , duyurulması ihtiyacını hep hissederler.  O zaman muhafazakar tabana hitap edecek kişi tenkitçi ve endişeli olacak ve bunları yüksek perdeden yapacak.Yani bir muhafazakar kendi barosunun sorunlarından ziyade mesela başka bir baronun faaliyetlerinden endişe edip  tedirgin olabilir ve onu öncelikleyebilir.

3-Muhafazakarlar , belli kalıplar ve üsluba alışıklardır bu üslubun dışında bir yöntem , dil olursa yadırgama ve anlaşılmama durumu olur.Örnek vereyim muhafazakarlar millet der ,  muhafazakar bir siyasetçi yurttaşlar dediğinde garipsenir.Bu hususa bilhassa siyasiler çok dikkat ederler.

4-İnovasyon yani yenilikçilik diyelim muhafazakarlarda ilgi vardır ama güvensiz bir ilgi vardır.  Zaten    daha ötesi yaratıcı fikirlerim var diyen birisi muhafazakar kesime asla hitap edemez.Yenilikçiliğin dozajı bu nedenle önemli olmaktadır yeni fikir ve yöntem öne süren değil aksine mevcut fikirlerimizi ve usullerimizi daha etkin uygulayacağız söylemi daha etkilidir muhafazakarlar açısından. Örnek vereyim muhafazakar söylem şunu söyler , buğday üretimimiz artacak , dünyaya daha çok un ihraç edeceğiz , daha çok un fabrikamız olacak biz zaten tarımın yanındayız vesaire bunları hiç söylemeden efendim toprak kirleniyor , daha ekolojik bir tarımı teşvik edeceğiz , artık bu bölgelerde buğday ekimi yerine başka bir ürünün ekimini teşvik edeceğiz çünkü bu ürünle şöyle şöyle şeyler oluyor arıcılığı geliştiriyor gibisinden tamamen yeni fikir ve yöntemler öne sürülürse asla destek bulmaz. Onun yerine genelde klasik söylemler muhafazakarlar tarafından tekrar edilir inovatif projeler kısmen uygulanır.

5-Muhafazakarlar seçilecek kişi noktasında çok titizlerdir örnek vereyim çok sevilen muhafazakar bir sanatçıyı gidip belediye başkanı olarak istemezler hatta seçmezler burada belediyecilikten anlayan aday isterler ama mesela sol düşüncede bu yoktur. Muhafazakarlar gençlere ön yargılıdır denebilir genelde ama eğer gelecek vadeden bir genci gördüklerinde desteklerler.Bunun çok örneği vardır ama burada o gencin muhafazakar düşünceyi ileriye taşıyabileceğine inanmaları gerekir bu inancı sağlayabilmek için onun aksiyoner olması ve fikren  iyi bilinmesi gerekir.Muhafazakarlar için adayın sunumları değil  muhafazakarlar arasındaki memnuniyeti önemlidir.

6-Muhafazakar düşünce nasıl yayılır ? muhafazakarlar topluluğun gücünü çok önemserler , topluluk ruhunda bir kuvvet oluşursa harekete geçerler  her şey için gönüllü olurlar bunun olması içinde topluluğun manevi olarak kenetlenmiş olması ve manevi amaçlarla hareket etmesi gerekir.Muhafazakar düşüncenin ahlakiliğe önem vermesi , dengeli olması , tecrübi bilgiyi önemsemesi gibi sebeplerle güvenli bir liman olarak görülür ve tercih edilir. Muhafazakar bir aday muhafazakar düşünceyi yaymak ve o şekilde başarılı olmak ya da kazanmak istiyorsa bu iç dinamiği de harekete geçirmek zorundadır.

Herkese iyi düşünceler. 12.07.2021

 

Mehmet Emin Başalp

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir