Ramazan Tavsiyeleri

RAMAZAN AYI TAVSİYELERİ

Hayatımızın belki en ilginç ramazan ayını yaşayacağız.Allah başka dertlerle imtihan etmesin.Vakit namazını camide kılamamak , Cuma namazı kılamamak , teravih namazını camide kılamamak , hatimli teravih namazı kılamamak , camilerde mukabelelerin olmaması , toplu iftarın olmaması gibi bir çok durum var bunlar bizi hüzünlendiriyor.

Ramazan ayında ne yapacağız , tabii ki orucumuzu tutacağız.

Kuran-ı Kerim hatmine başlamak ve en az bir defa hatmetmek gerekir.Bu kadar okuyamıyorsa okuyabildiği kadar ama her gün bir kısım Kur’an okumalı.İmkanı olan meal veya tefsir okumalı.İmkanı daha fazla olan Hadis-i Şerif kitapları okuyabilir.İmkanı daha fazla olan başkaca faydalı kitaplardan salih insanların kitaplarını ve nasihatlerini içeren kitapları okuyabilir.Kur’an-ı Kerim bilmeyenler mealine ağırlık verebilir.

Zikir yapacağız , zikir geniş manalıdır , nafile namaz kılınabilir , kaza namazı kılınabilir , lafızla veya kalben Kelime-i tevhid ve Alllah’ın isimleri tekrar edilebilir.

Peygamber Efendimize salavatlar getirilebilir.

Günlük dua miktarı artırılır bilhassa oruçlu iken , orucu uykuya tutturmamak lazım.

Teravih namazları kılınmalı.Teravih namazı evde serbestçe kılınabilir , arada Kur’an okunabilir , hadis okunabilir , salavatlar getirilebilir daha geniş  bir namaz ve dua zaman dilimine dönüştürülebilir.

İtikaf sünneti bu yıl yapılabilir mi bilmiyorum ama son on gün bilhassa geceleri ibadetle geçirmeye gayret edilmeli ayrıca daha fazla  imkan var.Hanımlar zaten itikafa evde girerler bu sene sünneti herhalde ifa etmek onların vazifesi olacak gibi.

Yemek konusunda zaman zaman çok az yemek suretiyle biraz nefs terbiyesi yapılabilir hatta tavsiye ederim yapın. İftarda bir kase çorba veya simit , sahurda birkaç hurma , kuru üzüm , süt , yoğurt gibi.

Bazı huylardan vazgeçme zamanıdır bu zamanlar , kendimizde gördüğümüz kötü huylardan vazgeçeceğiz , hiç olmazsa gayret edeceğiz.Maalesef gıybet , kibir gibi huylarımız var vazgeçmek lazım veya uyarıya da açık olmak lazım.

Fitremizi vermeyi ihmal etmeyeceğiz.İhtiyaç sahiplerine yardımcı olacağız , oruçlu iftar ettirmeye gayret edeceğiz.

Yalnız kalarak tefekkür edilebilir , imkan dahilinde dışarıda da tedbirli şekilde yalnız kalınabilir.Günlerin getirdiği şartlar zaten başlı başına bir tefekkür zaten.

Bizi oyalayıcı alışkanlıkları azaltmak gerekir.

Hurafe dini bilgilere , sosyal medya mesajlarına vb itibar etmeyelim.Kaynaklı , belirli , sahih kitaplardan bilgi edinelim.

Şimdi bu nasihatleri yaptım ama kendime yaptım.

Bu günlerde çekilen sıkıntı hiçbir şey kendimizi kandırmayacağız.Peygamber Efendimiz Bedir harbine ramazan ayında çıktı , bir avuç müslüman , kıt imkanlar , bu savaşın manevi ağırlığı vesaire yanında bizim sıkıntılarımız tahammülsüzlük olur.Şikayet asla yapmayacağız.Daha az ibadet ettiğimize , camiden uzak kaldığımıza üzüleceğiz , dua edeceğiz.

Çocukluktan itibaren Allah’a şükürler olsun teravih namazlarına gitmeye gayret ederdim , daha sonrasında ise eş dostla oturmayı severdik.Namaz sonrası oturmak , sohbet etmek gerçekten keyiflidir.Bu sene aile ile demek ki daha fazla zaman geçireceğiz.

İbadete daha çok zamanımız olacak demek ki bu herkese daha fazla sorumluluk yüklüyor yapabildiğimizi yapacağız.

İki yıldır kurumsal iftarlara katılmama kararı almıştım ve çok fazla teravih sonrası oturmayınca sakin bir ramazan ayı geçiriştim ve gece de spor salonları açıyordu yüzmeye gidiyordum , son derece güzel bir ramazan ayı idi.Bu senede evde de egzersiz ortamını sağlamak gerekir diye düşünüyorum.Tabii bahçeli evlerde oturanlar daha rahat olacaklardır.

Ramazan ayı bir ibadet ayı bu ayda ne kadar ibadet yapabildin o kardır. O zaman bu zamanı boşa harcamayalım ve bereketinden istifade edelim.22.04.2020

Mehmet Emin Başalp

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir